Rajapilkillä haluttiin murtaa jäätä

KuvatekstiKlamilan satamassa häikäisee. Jää vilisee pilkkijöitä horisonttiin asti, ja Snezana Leibinen kiertelee juttelemassa vieraille. Leibinen on yksi Rajapilkin järjestäjistä, ja toimii tapahtuman markkinoijana. Hän on silminnähden ilahtunut, että kilpailu toteutui viimein.

– Venäläisten ja suomalaisten välit on kiristyneet, kun on Krimin tilanne ja kaikkea. Viime vuonna sitten mietittiin, että miten kansojen ystävyyttä voisi parantaa. Tuli idea, että lähdetään vaikka pilkille yhdessä, Leibinen sanoo.

Snezana Leibinen ja Kimmo Starck haluavat lähentää kansojen välejä.

Tapahtumaa yritettiin järjestää jo vuosi sitten, mutta se jouduttiin perumaan viime hetkellä. Kilpailuun oli jo ilmoittautunut melkein 1500 osallistujaa. Tänä vuonna kisa viimein toteutui noin 350 pilkkiporukan voimin, ja sää siunasi kilpailupäivän. Viikkoa aiemmin jäät olivat vielä pehmeitä, mutta kilpailua edeltäneet kaksi pakkasyötä saivat pinnan kestämään.

Nyt satamassa vallitsee juhlahumu. Sataman Baarista kantautuu musiikki, ja lohisoppa tuoksuu. Pari ihmistä innostui jopa tanssimaan jäällä. Myös Rajapilkin toinen järjestäjä Kimmo Starck on tyytyväinen myötätuuleen:

– Paikalliset ihmiset ja yhdistykset on ottaneet Rajapilkin hyvin vastaan, ja täällä on oltu myötämielisiä. Yhteistyö toimi erityisen hyvin Virolahden kunnan ja Osmo Havuahon kanssa, ja siitä haluamme kiittää.

Jäät kovettuivat juuri ajoissa.

 

Ahti suosi Kotkaa

Kilpailun suurimman ahvenen sai Kotkalainen Juha Nihtilä. Kala painoi 739 g, ja Nihtilä kantoi kotiinsa myös pääpalkinnon eli 3000 €. Kalojen kaupunki Kotka kahmi myös toisen ja kolmannen sijan (Jukka Lauronen, 592 g, 2000 € sekä Joni Kärkkäinen, 577 g, 500 €).

Rajapilkki oli samalla myös ystävyysmielinen maaottelu Suomen ja Venäjän välillä. Molempien maiden viiden suurimman kalan yhteispaino ratkaisi voittajamaaksi Suomen. Voittajien tuloslista on nähtävissä täällä.

Kun satamassa varjot pitenivät ja väki väheni, osa siirtyi vielä Rajahoviin pilkkitansseille juhlimaan pienemmän porukan voimin.

Ensi vuonna isommin

Arto ja Sami kannustavat kotijoukkoja.

Rajapilkki jätti Starckin ja Leibisen hyvälle mielelle. Tulevaisuus on täynnä suunnitelmia, ja ensi vuoden Rajapilkkiä rakennetaan jo.

– Uskomme ja toivomme, että pitkällä tähtäimellä tapahtuma vaikuttaa suomalaisten ja venäläisten väleihin positiivisella tavalla, Leibinen sanoo. – Molemmat kansat ovat kalastajia elintasosta ja asemasta huolimatta. Ensi vuodeksi olemme kutsumassa mukaan kummastakin maasta tunnettuja tahoja politiikan kentältä, jotka ovat kovia kalamiehiä. Haluamme kasvattaa tästä jokavuotisen hyväntahdon tapahtuman.

Seuraavasta Rajapilkistä suunnitellaan koko päivän päivän tapahtumaa, jossa olisi tanssia, markkinoita ja myös ohjelmaa lapsille.

Työn alla on myös musiikkitapahtumia. Mahdollisesti 2017 toteutuva Rajarock haluaa Rajapilkin lailla murtaa jäätä kansojen välillä. Jo tänä kesänä saattaa syntyä pienempää musiikkiohjelmaa, ja suunnitelmat tarkentuvat ajan kanssa.

Juhani Pyrhönen

Rajapilkin järjestäjät haluavat välittää kiitokset Virolahden kunnalle ja kunnanjohtaja Osmo Havuaholle, Kaakon koukku Ry:lle ja Ahti Meriläiselle, Vesiosakaskuntien omistajille, Klamilan VPK:lle, Lions Clubille ja Kaakonkulmalle.

Miksi turhaan lähteä merta edemmäs kalaan?

Parempaa säätä ei olisi voinut toivoa.

 

Vastaa

Your email address will not be published.