Häppilä

Aktiivisten ihmisten kylä

Häppilä sijaitsee Klamilan, Kattilaisten, Rikon ja lännessä Haminan kaupungin rajaamalla alueella. Häppilä on Virolahden vanhimpia  kyliä. Ensimmäinen maininta kylästä on vuodelta 1455 ja asukkaita kylään tuli 90 vuotta myöhemmin. Kylässä on kaikenikäsiä asukkaita vauvasta vaariin. Erityisesti lapsiperheiden on hyvä asua Häppilässä rauhallisuuden ja luonnonläheisyyden ansiosta. 

marjaleenakoskela-happila

Nykyisen maatalouspolitiikan seurauksena kylän elinkeino on muuttunut karjataloudesta erilaisiin yritystoimintoihin sekä muihin ammatteihin. Onneksi kylästä löytyy vielä muutamia sitkeitä maanviljelijöitä ja maitotilallisia, jotka jaksavat uskoa maatalouden tulevaisuuteen.

Häppilä on valittu Virolahden vuoden kyläksi vuonna 2004. Muutamat kylän asukkaat ovat saaneet kunnianosoituksina arvonimiä, mm. kunnallisneuvos, velliemäntä ja taarastinnoja jopa kaksittain.

Häppiläläis-lähtöinen, nykyisin Ruotsissa asuva kirjailija Taina Sampakoski oli vuonna 2006 Finlandia-palkintoehdokkaana esikoisromaanillaan Ikoni.

marjaleenakoskela-häppilävalkoposkihanhet

HÄPPILÄN VPK

Yhdistys on perustettu vuonna 1934, hallituksen ensimmäiset toimihenkilöt olivat puheenjohtaja Eino Jaakkola, varapuheenjohtaja Kauko Tompuri ja sihteeri Arttu Olli. Yhdistyksen tarkoituksena oli tulipalon sattuessa Virolahden kunnassa ja sen lähimmässä ympäristössä koettaa auttaa voimakasta ja järjestettyä apua tulen sammuttamisessa sekä ihmisten ja omaisuuden pelastamista. 

Palokuntatoiminnan loputtua yhdistyksen toiminta on enemmän keskittynyt urheiluun ja viihteeseen. Vuosikummeniin mahtuu lentopalloiltoja, nuorison urheilukoulutoimintaa, suunnistuskilpailuja, hiihtokilpailija. Tapiolassa on esiintynyt nimekkäitä artisteja, järjestetty useammat tanssit vuodessa ja se on toiminut häiden ja muiden juhlien pitopaikkana. 

2000-luvulla Tapiolassa on järjestetty tupailtoja, ravintolapäiviä sekä kirpputoritapahtumia. Nyt pienen hiljaiselon jälkeen yhdistyksen toimintaa herätellään jälleen eloon. 2018 yhdistys keräsi varoja kesätorilla sekä Häppilämiittinki -kahviolla sekä Vanhanajan pikkujoulut järjestetään Tapiolassa 9.12.2018 klo 13 alkaen. 

Lue lisää yhdistyksen omilta sivuilta. 

marjaleenakoskea-häppilänkesäyö-pieni

HAKAOSASTO

on Häppilän, Kattilaisten ja Rikon kylien alueella toimiva urheiluseura. Seura on Virolahden Sampo ry:n alaosasto. Hakan toiminta on kuitenkin täysin itsenäistä. Hakan  pieni johtokunta ja kourallinen talkooväkeä järjestää vuosittain urheilukilpailuja ja -tapahtumia kyläläisille. Tavoitteena on kerätä lapsia ja aikuisia yhteen, tarjota elämyksiä urheilun parissa ja elävöittää kylätoimintaa. Potentiaalisia urheilijalupauksia kasvaa näilläkin kulmilla  jatkaen aiempien sukupolvien viitoittamaa tietä matkalla menestykseen. Eihän kukaan voi unohtaa oman pitäjän siirtolaisena kylään muuttanutta Väinö Koskelaa ja hänen saavutuksiaan: EM-pronssi 10 000 m juoksusta 1950 Brysselissä,  olympialais- edustus 1948 ja 1952, SM-kultaa 5 000 m juoksussa 1948 ja 1949 ja maastojuoksun 6 km matkalta 1948, muita SM-mitaleita 9 kpl.

Haka-osasto ylläpitää talvisin hiihtäjille yli 20 km mittaista latuverkostoa ja Häppilän kentällä pientä luistelukenttää. Kesäisin kentällä voi harrastaa palloilulajeja jalkapallosta ja pesäpallosta lentopalloon, sekä monia yleisurheilulajeja. Myös mini-golfille on ratansa. Perinteeksi muodostunut lasten Uuden Vuoden vastaanotto aaton alkuillasta on lunastanut suosiota ilotulituksineen ja makkaranpaistoineen.

Vuonna 2012 talkooväki rakensi kentälle Sepralta saadulla Leader-rahalla avustettuna leikkikentän.

Lue lisää yhdistyksen omilta sivuilta. 

HÄPPILÄN ERÄ 

Vuonna 1983 perustetun metsästysseuran jäsenmäärä on tällä hetkellä 60. Syksyinen hirvenmetsästys kokoaa paikalle kiitettävän määrän jäseniä/kyläläisiä. Pienriistanmetsästyksestä on muutama aktiivi  innostunut, kuten myös metsästyskoiraharrastuksesta. Metsästysseuran talkoilla rakentama hirsinen kota on jäsenten ja kyläläisten yhteiskäytössä. Talkoilla hoituvat myös polttopuut majaan ja kotaan.

Perinteinen Pyhäinpäivän-tapahtuma kyläläisille, maanomistajille ja jäsenille perheineen on seuran järjestämä “Hirvikeitot” Häppilän Tapiolassa.

marjaleenakoskela-tervehdys

(Artikkelin kuvat: Marja-Leena Koskela)

Vastaa

Your email address will not be published.