Häppilä

Aktiivisten ihmisten kylä

Häppilä sijaitsee Klamilan, Kattilaisten, Rikon ja lännessä Haminan kaupungin rajaamalla alueella. Häppilä on Virolahden vanhimpia  kyliä. Ensimmäinen maininta kylästä on vuodelta 1455 ja asukkaita kylään tuli 90 vuotta myöhemmin. Kylässä on kaikenikäsiä asukkaita vauvasta vaariin. Erityisesti lapsiperheiden on hyvä asua Häppilässä rauhallisuuden ja luonnonläheisyyden ansiosta. 

marjaleenakoskela-happila

Nykyisen maatalouspolitiikan seurauksena kylän elinkeino on muuttunut karjataloudesta erilaisiin yritystoimintoihin sekä muihin ammatteihin. Onneksi kylästä löytyy vielä muutamia sitkeitä maanviljelijöitä ja maitotilallisia, jotka jaksavat uskoa maatalouden tulevaisuuteen.

Häppilä on valittu Virolahden vuoden kyläksi vuonna 2004. Muutamat kylän asukkaat ovat saaneet kunnianosoituksina arvonimiä, mm. kunnallisneuvos, velliemäntä ja taarastinnoja jopa kaksittain.

Häppiläläis-lähtöinen, nykyisin Ruotsissa asuva kirjailija Taina Sampakoski oli vuonna 2006 Finlandia-palkintoehdokkaana esikoisromaanillaan Ikoni.

marjaleenakoskela-häppilävalkoposkihanhet

HÄPPILÄN VPK

Keskellä kylää sijaitseva Tapiola on vuonna 1920 rakennettu puimaosuuskunnalle, joka myöhemmin myi sen Häppilän VPK:lle. Aikoinaan tansseistaan tunnettua taloa on talkoilla kunnostettu. Tapiolassa on  nykyään jo harvinainen korotettu näyttämö, joka nostaa esiintyjät kaikkien nähtäville. Taloa on mahdollista vuokrata juhlien ja tapahtumien pitopaikaksi. Käyttöä rajoittaa vedettömyys ja ulkohuussit, toisaalta paikalliset juhlien järjestäjät osaavat ottaa tämän huomioon. Talkoovaroin ylläpidettävä Tapiola odottaa uusia talkoolaisia peruskunnostukselle, kuten ulkoseinien maalamiseen. Vuonna 2017 Kotiseutulitto myönsi 10.000,00 eurin avustuksen Tapiolan remontointiin. Aluksi keskitymme terassin ja parvekkeen korjaamiseen ja eteisen lattian vahvistamiseen. Aikaa käyttää avustusraha on myöntövuosi ja kaksi seuraavaa vuotta.

Lue lisää yhdistyksen omilta sivuilta. 

marjaleenakoskea-häppilänkesäyö-pieni

HAKAOSASTO

on Häppilän, Kattilaisten ja Rikon kylien alueella toimiva urheiluseura. Seura on Virolahden Sampo ry:n alaosasto. Hakan toiminta on kuitenkin täysin itsenäistä. Hakan  pieni johtokunta ja kourallinen talkooväkeä järjestää vuosittain urheilukilpailuja ja -tapahtumia kyläläisille. Tavoitteena on kerätä lapsia ja aikuisia yhteen, tarjota elämyksiä urheilun parissa ja elävöittää kylätoimintaa. Potentiaalisia urheilijalupauksia kasvaa näilläkin kulmilla  jatkaen aiempien sukupolvien viitoittamaa tietä matkalla menestykseen. Eihän kukaan voi unohtaa oman pitäjän siirtolaisena kylään muuttanutta Väinö Koskelaa ja hänen saavutuksiaan: EM-pronssi 10 000 m juoksusta 1950 Brysselissä,  olympialais- edustus 1948 ja 1952, SM-kultaa 5 000 m juoksussa 1948 ja 1949 ja maastojuoksun 6 km matkalta 1948, muita SM-mitaleita 9 kpl.

Haka-osasto ylläpitää talvisin hiihtäjille yli 20 km mittaista latuverkostoa ja Häppilän kentällä pientä luistelukenttää. Kesäisin kentällä voi harrastaa palloilulajeja jalkapallosta ja pesäpallosta lentopalloon, sekä monia yleisurheilulajeja. Myös mini-golfille on ratansa. Perinteeksi muodostunut lasten Uuden Vuoden vastaanotto aaton alkuillasta on lunastanut suosiota ilotulituksineen ja makkaranpaistoineen.

Vuonna 2012 talkooväki rakensi kentälle Sepralta saadulla Leader-rahalla avustettuna leikkikentän.

Lue lisää yhdistyksen omilta sivuilta. 

HÄPPILÄN ERÄ 

Vuonna 1983 perustetun metsästysseuran jäsenmäärä on tällä hetkellä 60. Syksyinen hirvenmetsästys kokoaa paikalle kiitettävän määrän jäseniä/kyläläisiä. Pienriistanmetsästyksestä on muutama aktiivi  innostunut, kuten myös metsästyskoiraharrastuksesta. Metsästysseuran talkoilla rakentama hirsinen kota on jäsenten ja kyläläisten yhteiskäytössä. Talkoilla hoituvat myös polttopuut majaan ja kotaan.

Perinteinen Pyhäinpäivän-tapahtuma kyläläisille, maanomistajille ja jäsenille perheineen on seuran järjestämä ”Hirvikeitot” Häppilän Tapiolassa.

marjaleenakoskela-tervehdys

(Artikkelin kuvat: Marja-Leena Koskela)

Vastaa

Your email address will not be published.

*

code