Sydänkylän VPK

Sydänkylän VPK perustettiin vuonna 1912 ja VPK:n talo rakennettiin vuonna 1913 Herman Kyötikin suunnitelmien mukaan. Lainaa talon rakentamista varten saatiin kyläläisiltä, suurin lainasumma 6000 kultamarkkaa tuli Antin Kallelta (Kyötikki). Rakennusurakkaa lähtivät maksusta toteuttamaan Antin Kalle (Kyötikki), Taneli ja Eero Skippari, Anton Raskali sekä Kalle Malmi. Hirret piilusi Kuja Topi (Kyötikki) ja Herman Kyötikki teki ovet ja ikkunat. Ensimmäisiä iltamia päästiin viettämään uudessa VPK:n talossa loppiaisena vuonna 1914.
Toiminta uudessa VPK:n talossa lähti vilkkaasti käyntiin. Talo oli sopiva paikka erilaisille juhlille ja kokouksille sekä teatteriesityksille, myös elokuvia talolla näytettiin. Talvisin järjestettiin hiihtokisoja lähimaastossa VPK:n talon toimiessa “kisakeskuksena”. Vuodet vierivät ja taloa käytettiin aktiivisesti lähes aiempaan malliin, talolla pidettiin myös vuosittain Sydänkylän erämiesten hirvipeijaisia. Hirvipeijaisissa pidettyjen arpajaisten tuotto lahjoitettiin VPK:n talon ylläpitoon. Varoja ylläpitoon keräsi myös Sydänkylän pienviljelysseura, joka järjesti kerran viikossa seurat, milloin kenenkin kyläläisen kotona. Seuroissa oli tarjolla kahvia ja pullaa vapaaehtoisella maksulla, tämä tuotto lahjoitettiin VPK:n talon hyväksi. Vuonna 1993 juhlittiin komeasti 80-vuotiasta taloa kyläläisten ja kutsuvieraiden kera illan huipentuessa tansseihin.
Nyt 2000-luvulla toiminta on valitettavasti hiipunut ja tarvittaisiinkin lisää aktiivisia henkilöitä mukaan kehittämään ja turvaamaan talon tulevaisuutta. Ja puitteet erilaiselle toiminnallehan olisivat upeat, vanha hieno hirsirunkoinen talo, jossa on iso sali ja näyttämö, unohtamatta buffettia ja keittiötä, tarjoaisivat hyvät tilat erilaisiin harrastustoimiin, vaikkapa näytelmäkerholle. Keittiö toki kaipaa hieman päivitystä nykyaikaan, sieltä löytyy kyllä pieni sähkö- ja puuliesi, mutta vesi on tuotava tullessaan. Mutta jos talolla olisi jatkuvaa toimintaa, niin avustuksiakin ylläpitoon, remonttiin ja mahdollisesti kaivon tekoon olisi helpompi saada.
Sydänkylän VPK:n taloa vuokrataan edelleen erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin,  joko koko taloa suurempiin tilaisuuksiin, kuten häihin kohtuu-hinnoin tai osaa taloa, esimerkiksi kokousten pitoon, vielä edullisemmin. Vuokraan sisältyy talon tilankäyttö, PuuCeet naisille ja miehille, sekä lipputanko lippuineen. Eri sopimuksesta vuokrataan myös kahvi-ja ruokailuastiastoja.