Klamilan Kirkon tuki ry

Klamilan kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1955.

Kun tuli tieto, että seurakunnan kyläkirkko Klamilassa aiotaan säästösyistä jättää kylmäksi, ryhtyivät aktiiviset kyläläiset toimeen. Aluksi kirkon asioita alkoi hoitamaan Klamilan Seutu ry, mutta pian sen jälkeen vastuun otti Klamilan Kirkon tuki ry Tytti Klamin johdolla. Suurin haaste oli ja on edelleen kerätä varoja kirkon lämmityskuluihin, jotka ovat 2000 € vuosittain. Varoja tarvitaan myös kaikenlaisiin pieniin kiinteistön ylläpito- ja korjauskuluihin.

Toiminta
Klamilan Kirkon Tuki ry:n talkoolaiset huolehtivat kirkon siivouksesta, kirkonkellojen soitosta, liputuksesta, talonmiehen töistä, pienistä korjauksista sekä remonteista, ja täten mahdollistavat kirkon käytön edelleen. Kirkossa voi pitää ja pidetäänkin vihkiäisiä, ristiäisiä ja siunaustilaisuuksia; näistä sovitaan Haminan seurakunnan Virolahden kappeliseurakunnan kanssa, sekä tietysti messuja ja jumalanpalveluksia, kirkkokahvien kera. Konsertteja on joka vuosi ainakin muutamia, kirkkosalissa on hyvä akustiikka. Kerhotiloissa toimii viikoittain seurakunnan perhekerho lapsiperheille ja seurakuntakuoron harjoitukset. Kauneimmat joululaulut kuuluvat myös jokavuotiseen ohjelmistoon, sekä perinteisesti ensimmäisenä adventtina on riisipuuroa tarjolla kirkon kerhotiloissa Klamilan Kirkon tuki ry:n toimesta.

Varainkeruu
Tärkein tulonlähde on kesäisin toimivan Basaarin tuotto. Basaariin voi lahjoittaa astioita, erilaisia kodin tavaroita ja tekstiilejä (ei vaatteita) jne, jotka sitten myydään kirpputorihinnoin eteenpäin. Myös kahvio palvelee kesäisin kerhotiloissa, ja senkin tuotto menee Klamilan kirkon hyväksi.
Lisäksi varoja kerätään erilaisilla kahvituksilla , kuten kirkossa pidettävien konserttien konserttikahvituksilla sekä Klamilan kesätorin kahvituksilla. Seurakunta tukee omalta osaltaan mm. lahjoittamalla noin kaksi kertaa vuodessa messussa kerätyn kolehdin Klamilan kirkon hyväksi. Klamilan Kirkon tuki ry saa myös lahjoituksia yksityisiltä henkilöiltä, näitä lahjoituksia arvostetaan suuresti.

Tällä hetkellä Klamilan Kirkon tuki ry:llä on noin 30 aktiivista talkoolaista pitämässä huolta kylämme omasta kirkosta, mutta lisää tarvitaan tekemään tätä arvokasta työtä kyläläisten ja kirkon hyväksi.

Kirkkosalissa on 200 istumapaikkaa.

Takalan luomutila

Tuohimalkakattoinen lato.

Takalan luomutila sijaitsee Järvenkylän kauniissa maisemissa Museotien tuntumassa. Tila on ollut toiminnassa 1930-luvulta alkaen ja viimeiset neljä vuotta luomuviljelyn piirissä. Päätuotantosuuntina ovat tällä hetkellä luomuviljan ja luomuryvässipulin viljely. Isäntänä toimii Lauri Takala.
Toiminta on pienimuotoista ja tähtää erikoistuotteiden viljelyyn. Tilalla ylläpidetään ja viljellään kahta maatiasryvässipulia (Lappeenrannan ja Paiholan kannat), Miehikkälän Järvenkylästä peräisin olevaa maatiaisohra Arvoa, tilan omaa maatiasruis Hermannia sekä noin viittätoista vanhaa perunalajiketta. Vanhat lajikkeet sopivat ominaisuuksiltaan hyvin luomuviljelyyn, mutta sekä viljelyssä että etenkin tuotteiden markkinoinnissa on vielä paljon kehitettävää.

Erikoisviljelyn lisäksi tilalla on panostettu huomattavasti sekä rakennetun kulttuuriympäristön että perinteisen karjatalouden tuottamien perinnebiotooppien elvyttämiseen ja vaalimiseen. Perinnebiotooppien hoitoon saadaan korvaamatonta tukea naapurin lypsykarjatilalta. Kokemuksia esimerkiksi erilaisten perinteisten kattoratkaisujen (tuohimalka- ja pärekatot) ja riukuaidan valmistuksesta ja käytöstä sekä niittyjen, ketojen ja hakamaiden perustamisesta, kunnostamisesta ja hoidosta jaetaan mieluusti.

Tilan maatiaistuotteita voi ostaa suoraan tilalta, kunhan ensin soittaa ja sopii ajankohdan. Myös Klamilan kylätupa Ronkulissa on ajoittain myytävänä ryvässipulia ja ruisjauhoa.
Pyynnöstä voidaan myös suorittaa pienimuotoisia sahaus- ja höyläysurakoita sekä valmistaa erikoispuutuotteita yksilöllisiin tarpeisiin. Myös päreiden valmistus on mahdollista.

Yhteystiedot:
Lauri Takala
044 920 6028
lauritakala@hotmail.com
Järvenkyläntie 18, 49860 Klamila

Takalan luomutila

4H kerhotoiminta Klamilassa

Kauniita syksyisiä puita.

4H-järjestö on useissa maissa toimiva lasten- ja nuortenjärjestö, jonka toimintaan kuuluvat esimerkiksi kerhot. Järjestön tunnussanat tulevat alun perin sanoista ”head, hands, heart and health”, jotka on suomeksi sovitettu muotoon ”harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi”.
Klamilassa 4H:n monitoimikerho kokoontuu Klamilan Nuorten talolla keskiviikkoisin klo. 17- 18.30. Kerhon ohjaajana toimii Satu Malmi, sekä toisinaan apukäsinä Sadun tytär Heini. Kerhossa käy tällä hetkellä 15 lasta, 10 tyttöä ja viisi poikaa. Ikähaarukka kerholaisilla on 6-12 vuotta ja kerhon voi aloittaa milloin vain. Kerhotoimintaan saa kyädä tutustumassa ennen mahdollista liittymistä.
Klamilan 4H kerho on monitoimikerho, jossa touhutaan kaikenlaista. Toisinaan askarrellaan ja toisinaan leivotaan. Leipominen on kovin lasten mieleen ja he ovatkin valmistaneet jos jonkinlaisia aterioita, esimerkiksi äitienpäivälounaan, jonne äidit kutsuttiin syömään. Äitienpäivälonas koostui voikukkasalaatista, nokkosletuista lakkahillolla, sekä puolukkamehusta. Isovanhempien kanssa on tehty herkkutikkuja ja jonain kertana on valmistettu voileipiä ja paljon muuta.Ulkona touhutaan myös paljon erilaisia pihaleikkejä leikkien ja luontoa tutkaillen. Kerhossa opetellaan rauhoittumaan ja hiljentymään tarinahetkien muodosa. 4H:ssa tehdään hyviä tekoja, kuten esimerkiksi käydään laulamassa vanhuksille ja tehdään heille joulukortteja.Toiminnassa otetaan huomioon lasten suuri ikähaarukka , ja tehtävät muokataan nuoremmille helpommaksi ja vanhemmille vähän haastavammaksi.
Kerhon ohjaajasta, Sadusta, on tullut lapsille hyvin tärkeä aikuinen , jolta saatetaan kysellä välillä vähän kiperämpiäkin kysymyksiä. Toisinaan halutaan tulla ihan vaan syliin ja paljon kerrotaan myös oman kodin kuulumisia. Satu on suorittanut pakollisen kaksiosaisen ohjaaja koulutuksen sekä myös Hei hulinaa koulutuksen ja turvallisuus koulutuksen.

4H kerhon säännöt.

 

Maisemapolku Natturin alueella

Luonnonkaunista maisemaa.

Natturin alueen maisemapolun varteen on rakennettu nuotiopaikka, jonne kaikki ovat tervetulleita paistamaan makkaraa ja nauttimaan eväitä. Polttopuut jokainen tuo itse mukanansa  ja huussi on nuotiopaikan läheisyydessä.  Natturin alueen maisemapolun varrelta löytyy myös luontoaiheisia kysymyksiä, joita on mukava arvuutella koko perheen voimin.  Alueella on ollut hiljattain harvennushakkuut, jotka voivat osaltaan hieman hankaloittaa poluilla kulkemista. 

Ulkoilijoiden tulee noudattaa Jokamiehenoikeuksia ja ottaa huomioon sen hetkiset metsäpalovaroitukset nuotiota sytyttäessä, sekä roskat on vietävä itse pois.

Maksuttomia maisemapolkukarttoja voi noutaa Klamilan Kylätupa Ronkulista.

Maisemapolkukartta.

 

Rajan Reippaat ry:n toiminta Klamilassa

Klamilassa toimii tällä hetkellä kaksi Rajan Reippaat ry:n partioikäkautta, sudenpentulauma Kissanpennut ja seikkailijavartio Flamingot. Molemmat kokoontuvat Klamilan Nuorten Talolla, Kissanpennut viikoittain tiistaisin klo. 18.00-19.00 ja Flamingot aina parillisen viikon maanantaina klo.17.00-19.00. Lomakaudet menevät pääsääntöisesti koulun lomakausien mukaan.

Flamingot Rajan Reippaiden Kämpän nuotiopaikalla marraskuussa 2015.

Kissanpennut

Kissanpennut on 2018 syksyllä toimintansa aloittanut sudenpentulauma. Laumassa on kolme tyttöä ja neljä poikaa. Ryhmän toiminnasta vastaa Akela Jenni Ojala.
Sudenpennut ovat 7-9 vuotiaita partiolaisia. Heidän toimintaansa kuuluvat muun muassa leikit ja ensiaputaidot sekä nuotion sytyttäminen ja luonnossa liikkuminen. Kaikkia näitä ja paljon muuta opetellaan viikoittaisissa kokouksissa yhdessä aikuisen opastuksella.
Sudenpennun ihanteena on; kunnioittaa toista ihmistä sekä rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

Flamingot

Flamingojen seikkailijavartiossa on tällä hetkellä viisi vauhdikasta 10-13 vuotiasta poikaa ja heidän Sampoina , eli johtajina, toimivat Mikko Ojala ja Jenni Yrjönen. Flamingot aloittivat oman partiopolkunsa vuonna 2014 sudenpentuina.
Seikkailijat opettelevat partion perustaitoja, osallistuvat partiotaitokisoihin ja retkeilevät paljon. Seikkailijat opettelevat niin retkikeittimellä ruuan valmistusta, ensiaputaitoja kuin erilaisten solmujen tekoa eri tarpeisiin esimerkiksi rakentelun yhteydessä. Suunnistustaitojen opetteleminen ja harjoittelu kuuluu myös oleellisesti seikkailija-ohjelmaan.
Seikkailijan ihanteet ovat; kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä ja olla luotettava.
Kuvia Flamingojen matkan varrelta sudenpennuista seikkailijoiksi.

Pyöräretki Kummikirkon kiville ,toukokuussa 2016.

Klamilan Parturi-Kampaamo

Klamilan Parturi-Kampaamo sijaitsee Klamilan kylän keskustassa, Salen liikerakennuksessa. Yrityksen perusti parturi-kampaaja Anna-Maria Vuohelainen huhtikuun alussa 2018. Liike on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10.00-17.00, mutta myös kotikäynnnit on mahdollisia, sekä hää- ja juhlakampauksia tehdään tarvittaessa myös muina ajankohtina.

Ajatus Anna-Marialle parturi-kampaamon perustamisesta Klamilaan tuli tyhjillään olleesta liiketilasta, joka oli jo aiemminkin toiminut kampaamona, jossa hän itsekin oli asioinut. Mielessä olivat kylän ikäihmiset , joiden olisi haasteellista lähteä kauemmas parturiin ja muutenkin tunne, että parturi-kampaajalle olisi kylällä kysyntää. Taiteellinen ja luova Anna-Maria , joka oli jo 14 vuotiaasta asti harrastanut kampausten tekoa ja parturointia, päätti lähteä opiskelemaan alaa. Maaliskuussa 2018 hän valmistui parturi-kampaajaksi yksityiskoulusta.

Kyläläiset ottivat lämöllä vastaan uuden yrittäjän joka kuvastaa hyvin sitä, että tarvetta parturi-kampaajalle kylässä tosiaan oli. Monista onkin jo tullut tyytyväisiä kanta-asiakkaita , jotka tulevat parturi-kampaamoon kerta toisensa jälkeen hemmoteltavaksi ja samalla jutustelemaan. Kesällä myös moni mökkiläinen kävi päivittämässä hiustyyliään Anna-Marian taitavissa käsissä.

Klamilan Parturi-Kampaamosta saa hiusten leikkausten, värjäysten, permanenttien ja kampausten lisäksi myös kulmakarvojen ja parran muotoilua. Anna-Maria toivoo että tulevisuudessakin asiakkaita riittää jotta hän pystyisi jatkamaan työtään jossa niin viihtyy. Hänellä on myös suunitelmissa kouluttautua lisää työn ohessa.

Klamilan Parturi-Kampaamo

Maitotila Vanha-Olli, Harri ja Tuula Olli

Vanha-Ollin maitotila sijaitsee Häppilän kylässä peltojen ympäröimänä. Tila on ollut Ollin suvulla jo vuodesta 1669 lähtien 10 sukupolven ajan. Nyt tilaa ovat isännöineet Harri ja Tuula Olli vuodesta 1993 alkaen.

Lehmät

Tilan lehmät ovat rodultaan ayrshirejä muutamaa holsteinia lukuun ottamatta . Lypsäviä lehmiä on 30-40 välillä, aina hieman vaihdellen . Esimerkiksi lopputiineyden aikana lehmää ei enää lypsetä , vaan se laitetaan umpeen reiluksi kahdeksi kuukaudeksi ennen poikimista.
Lehmiä lypsetään kahdesti päivässä, aamuin illoin. Kesäisin lehmät viettävät päivät ulkona laitumella lypsyjen välissä, yöt navetassa. Talvisin lehmät ovat navetassa, jossa ne liikkuvat lypsyasemalle aamuin illoin. Lehmät totutetaankin vasikasta asti talutukseen ja ihmisen käsittelyyn , joten aikuisena niitä on helpompi hallita. Lehmien ruokavalio koostuu pääosin säilörehusta. Lisäksi tarjotaan litistettyä vehnä-kaura seosta , rypsistä jalostettua valkuiaisrehua, kivennäistä ja kuivaa heinää. Säilörehut, viljat ja heinät saadaan omilta pelloilta.

Asiantuntevalla jalostuksella pyritään takaamaan lehmälle mahdollisimman terve ja pitkä elämä sekä tietysti myös hyvä maitotuotos.Onnistuneesta jalostuksesta oiva esimerkki on Vanha-Ollin Vuokko joka on syntynyt vuonna 2006 ja on edelleen hyvinvoiva lypsävä lehmä korkeasta 12 vuoden iästään huolimatta.

Tilalla on kaksi työlinjaista bordercollie-rotuista paimenkoiraa jotka auttavat isäntäväkeä lehmien siirtelyssä niin ulkona kuin sisälläkin. Hyvin koulutetuista koirista on korvaamaton apu. Tilan neljä lammasta onkin hankittu juuri koirien koulutusta varten, koska lampaat ovat jo kokonsakin puolesta lehmiä hieman helpompia paimennettavia.

Kanat

Kanoja Vanha-Ollin tilalta löytyy reilut 30, ne ovat Nick Brown rotuisia ja munivat ruskeita munia. Kanoille tarjotaan kauraa ja teollista kananrehua. Kanala on lattiakanala jossa kanoilla on reilusti tilaa liikkua ja kuopsutella.

Vanha-Ollin tilalla panostetaan erityisesti eläinten hyvinvointiin, koulutukseen ja hyvään kohteluun, ovathan ne Harrille ja Tuulalle työtovereita. Navetassakin käydään vähintään neljä kertaa päivässä varmistamassa että kaikki on hyvin. Ja hyvinvointi kyllä näkyy eläimissä niin ulospäin kuin luottavaisuudessa ihmistä kohtaan.

Myynti

Maitoa ja ternimaitoa sekä kananmunia on ostettavissa suoraan tilalta. Ensin on hyvä soittaa ja sopia hakuaika ja näin varmistaa että isäntäväkeä on paikalla ja tuotteita saatavilla.
Vanha-Ollin tilalta saa myös polttopuuta, hevosheinää , paalausurakointia, lautasmuokkausta sekä kivenlouhintaa . Näidenkin tuotteiden ja palvelujen ostosta sovitaan puhelimitse etukäteen.

Uutta sukupolvea, Pähkämö joka on kuvaushetkellä 13 vuorokauden ikäinen. Vanha-Ollin tilalla lehmien suvut ovat tarkasti merkittyjä ja nimettyjä. Pähkämö kuuluu kukkaissukuun.

Maisemapolkuja-hanke, mobiilireitti aloitus/info ilta

Keskiviikko iltana 5.9. kokoontui Klamilan Hiihtomajalle kymmenkunta kyläläistä kuuntelemaan maisema-asiantuntija Johanna Laari-Güntheria joka kertoi maisemapolkuja-hankkeen mobiilireitistä. Kuultava oli mielenkiintoista ja herätti paljon keskustelua paikalla olleissa.

Mobiilireitti on älypuhelimelle tai tabletille ladattava ilmainen sovellus, Citynomadi, jossa voidaan esitellä kylästä kiinnostavia kohteita. Tiedot kohteista voivat olla niin tekstiä, kuvia, puhetta kuin videoitakin, mielellään vähän kaikkea yhdistettynä. Mobiilireitin tulisi olla pituudeltaan sellainen että sen voi kulkea joko jalan tai pyöräillen.  Reitti merkitään ainoastaan sovellukseen, maastoon ei tehdä mitään merkintöjä/opasteita.

Illan aikana mahdollisiksi kohteiksi suunniteltiin esimerkiksi sota- ja teollisuushistoriallisia kohteita sekä satama- ja urheiluhistoria nousivat myös vahvasti esille. Toisaalta myös lähiruoka- ja maisema/luontokohteetkin saivat kannatusta. Ideoita mahdollisesti tuleviksi kohteiksi Klamilan alueelta löytyi siis monia ja illan aikana päädyttiinkin että reittejä voisi olla useampia eri teemojen mukaan.

Nyt toivotaankin kyläläisiltä yhteistyöhalua ja talkoointoa, jotta saataisiin tämä hanke toteutettua ja nämä hienot historialliset ja maisema-arvoiltaan upeat kohteet kaikkien tietoisuuteen. Tässä olisi nyt hyvä mahdollisuus saada siirrettyä tietoa sukupolvilta toisille ja Klamila tutuksi, myös heille jotka ovat tänne toisaalta muuttaneet sekä kesäasukkaille ja turisteille.

Markkina-aluekartta

Oheinen, uusi kartta otetaan käyttöön vuoden 2018 Silakkamarkkinoille. Keskikenttä on pyörähtänyt 90 astetta ympäri, nyt käytäviltä näkee merelle.

Puutaide Klamila

Ajatus Puutaide Klamilan perustamisesta sai alkunsa kun silloinen hitsaaja/autonkorjaaja Ilya Altynbaev teki kotonaan remonttia. Remontti valmistui, mutta jotain puuttui, uusi hieno puinen sänky. Kun kaupoista ei mieluisaa löytynyt, päätti mies tehdä sellaisen itse. Alkoi rahan säästäminen tarvittavien koneiden ja työkalujen hankintaa varten…

Nyt puutöitä verstaalla on tehty noin viitisen vuotta puuseppä Ilyan toimesta ja tuotevalikoima on laaja. On koriste-esineitä, tauluja, paljon erilaisia keittiövälineitä leikkuulaudoista kalapiikkeihin, kahvirasioita ja kaikkea mitä puusta nyt vain voi valmistaa sesongit huomioiden. Puutaide valmistaa myös tilauksesta asiakkaille toiveiden mukaisia tuotteita. Ideoita tuotteisiin tulee omasta päästä, toisinaan myös internetistä.

Materiaaleina on käytetty mm. vaahteraa, tammea, saarnia, pyökkiä, koivua, katajaa jne. Puu tulee joko sahatavarana tai pölkkyinä, joista Ilya valmistaa itse liimapuulevyä. Liimapuulevyn etuna verrattuna leveään lautaan on, että se ei vääntyile kosteuden muutosten seurauksena yhtä paljoa.

Työvaiheita on useita ennen kuin tuote on valmis kuluttajalle. Ensin valitaan ( ja hankitaan ) tuotteeseen sopivin materiaali, josta sahataan rimoja liimapuulevyä varten. Rimat liimataan toisiinsa kiinni levyksi joka kuivumisen jälkeen hiotaan. Tämän jälkeen liimapuulevy asetetaan jyrsimeen, joka jyrsii levyyn halutun kuvan ja muokkaa levyn oikeaan malliin ja mittaan. Jyrsinnän jälkeen kuva täytyy hioa huolella, jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti. Lopuksi vielä tuote kasataan ja käsitellään puuöljyllä.

Näitä upeita ja yksilöllisiä puutuotteita voi ostaa itselleen, lahjaksi, kylään viemisiksi jne. joko Kylätupa Ronkulista Klamilasta, Rouva Hulda Huolettomasta Kotkan Pasaatista tai tilauksesta suoraan Puutaide Klamilasta. Asiakkaiden tyytyväisyys ja tuotteiden laadukkuus, sekä hyvä ja nopea saatavuus ovat avainasemassa. Liekö tästä syystä Ilyan oma projekti, sänky, mistä kaikki sai alkunsa, on edelleen haaveena.

Puutaide sijaitsee Museotien varrella Klamilan keskustassa.