Kaikille myyille tiedoksi ja noudatettavaksi: ohjeet sähköjen ja nestekaasun käyttöön, sekä telttojen kiinnitysohjeet.
elo 25
Kuulumisia elokuu 2023
Heipähei
pitkä aika meni, ennenkuin henkisesti osasi mennä eteenpäin. Kylätupa Ronkuli suljettiin pysyvästi tammikuussa 2023, varojen vähyyden vuoksi. Siihen ajoivat monet seikat, joten ei siitä enää sen enempää. Asiaa on käsitelty Rannantaikaa ja Kaakonkulma lehdissä alkuvuonna. Vanha hallitus on kaikkensa antanut ja haluaa nyt lopettaa osaltaan yhdistystoiminnan. Olisitko sinä uusi ihminen hallitukseen? Muutama henkilö ja hoitakaa kyläyhdistystä miten haluatte, me emme puutu.
Meillä on viimeinen ponnistus edessä, pidämme meidän viimeiset Silakkamarkkinat satamassa su 24.9.2023 klo 10-15. Tule tutustumaan, mitä myyjillä on tarjolla ja nauti sataman rauhallisesta ympäristöstä, nyt järjestettävät markkinat ovat järjeastyksessään 29. kyläyhdistyksen järjestämät. Katsotaa kuka järjestää 30. markkinat, jos järjestää.
joulu 03
Terveiset kylätuvalta
Klamilassa, niinkuin muuallakin Virolahdella, kelit jatkuvat harmaina ja korona ohjailee tekemisiämme. Huolimatta olemassa olevista haasteista, huomioiden myös ajoittaisen työntekijäpulamme, koetamme jatkaa toimintaamme kera uusien leipureiden ja muiden käsityöläisten kanssa. Iso kiitos heille kaikille. Parturi- ja apteekkipalvelu jatkuvat ja edellä mainituista voitte lukea tarkemmin facebook- sivuiltamme.
Ja jotta nyt kylällä ei ihan laakereilla muutenkaan levättäisi, niin uutena hankkeena on toteutumassa juoksu/maisemaportaat Klamilaan ja Virojoelle yhteistyöhankkeena Virojoen kyläyhdistyksen ja useiden muiden yhdistysten kanssa. Hatunnoston arvoinen hanke siinä mukana oleville yhdistyksille. Erilaisten rajoitusten voimassa ollessa, nyt onkin hyvä harrastaa ulkoliikuntaa vaikkapa hyvässä kunnossa olevalla Frisbeegolf-radalla tai ihan muuten vaan kävellen hienossa luonnossa. Suppiksiakin löytyy mukavasti metsistä. Nautitaan näistä hienoista asioista, joita meillä nyt on. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme noudattamalla saamiamme korona-ajan ohjeita.
marras 13
Pyölintalon rusinat
Apurahahakemus; Säännöt
Virolahden Urheilu- ja Nuorisotalo Oy:n myynnistä saadut varat on lahjoitettu Klamilan Seutu ry:lle, joka jakaa kerran vuodessa avustuksia kyseiseltä tililtä.
Avustuksia jaetaan erilaisiin urheilu ja nuorisotapahtumiin, liikuntamatkoihin ja – välineiden hankintaan. Toiminnan tulee edistää Virolahden alueen urheilu- ja/tai nuorisotyötä.
Avustuksia voi hakea yksityiset henkilöt, yhdistykset, kunnan alueen oppilaitokset sekä erilaiset harrastuspiirit. Allekirjoittajan on oltava 18 vuotta täyttänyt henkilö.
Avustushakemus saatavilla kylätupa Ronkulista tai netistä, osoitteesta www.klamila.fi, hakemus palautetaan kylätupa Ronkuliin (Museotie 1878, 49860 Klamila) tai klamilanseutu@pp.inet.fi joulukuun loppuun mennessä allekirjoitettuna.
Avustuksia jaetaan vuosittain, rahat maksetaan hakijan pankkitilille helmikuussa.
Avustuksien kohdentumisista päättää aina sen hetkinen Klamilan Seutu ry:n hallitus kerran vuodessa. Vuonna 2019 ei ole erityistä painopistettä jakamisessa..
Avustuksia jaetaan niin kauan kunnes Virolahden Urheilu- ja Nuorisotalon myynnistä saadut varat on jaettu.
elo 21
Elonkorjuutapahtuma
Klamilan Järvenkylän Takalassa vietettiin perjantaina 16.8.2019 eurooppalaisen hankkeen elonkorjuutapahtumapäivää
Hankkeen tarkoituksena on edistää tietoa maatiaiskasveista ja niiden viljelyllä tukea geneettisen monimuotoisuuden säilymistä.
Paikalla oli isäntä Lauri Takalan lisäksi Luonnonvarakeskuksesta tutkija Maarit Heinonen sekä monia asiasta kiinnostuneita ammattilaisia ja harrastajia. Osa Takalan luomuruispellosta oli jätetty puimatta, että tutustujat saisivat itse käytännössä oppia sirpillä leikkaamista, lyhteen solmimista ja kuhilaan tekoa.
Vilja puidaan nykyisin puimurilla, viisikymmentä vuotta sitten oli vielä puimakoneita, viikatteet sitä ennen viljaa kaatamassa. Sirppi on monelle vieras kapine, siitä tulee ensinnä mieleen vain vasara. Kätevä työväline se kuitenkin oli, kun muutama hyvin työn osaava neuvoi, ja lähes kaikki kokeilivatkin leikkaamista ja ainakin parin lyhteen tekemistä. Toiset jaksoivat pitempäänkin, ja puimatta jätetystä alasta saatiin monen monta eri kokoista ja hiukan eri näköistä lyhdettä. Lyhteet asetettiin vastakkain tähkät ylöspäin, niin että alle keskelle jäi ikään kuin pieni oveton maja, ja hatuksi kuhilaan päälle levitettiin pari lyhdettä sateensuojaksi, ylinnä oleva tyviosa vielä käännettiin aurinkoa kohti pyytämään poutaa.
Työnteon lomassa keskusteltiin maatiaiskasvien tarpeellisuudesta ja vanhoista viljankorjuutavoista. Kuulemma sirpillä leikkuu oli naisten hommaa, miehet kokosivat lyhteet. Viljankorjuu oli kylässä sosiaalinen tapahtuma, kyläläiset tekivät usein urakan yhdessä. Sitten raskaan, usein helteisen uurastuksen jälkeen iloittiin koristelemalla viimeinen lyhde joko kukilla tai vaatteilla. Sadon onnistuminen ja leipäviljan saanti oli elintärkeää vielä viime vuosisadalla jokaiselle, nyt keskustellaan ruokahävikistä: käyttökelpoista ruokaa hukataan surutta ja suuria määriä. Ihmisillä ei enää ole omakohtaista kosketusta alkutuotantoon, kaupastahan ruokaa saa ja sitä riittää.
Takalan ruis on vanhaa lajia, ainakin kahdeksisenkymmentä vuotta tilalla viljeltyä, nimeltään Hermanni – tilan ensimmäisen isännän mukaan. Lauri Takala rekisteröi kolme vuotta sitten Hermanni-rukiin, ja ruokaviraston ylläpitosopimuksen mukaan sitä pitää varastossa aina olla täyttämään kahden hehtaarin alan. Maatiaisruis on talvenkestävää, pitkäolkista, parimetristä, ja kasvaa hyvin vaatimattomissa oloissa. Ruis oli kylvetty syyskuun 11. päivänä ja talvehtinut hyvin. Rekisteröity ruis vaatii kolmensadan metrin suojarajan muulta rukiilta pysyäkseen riittävän muuttumattomana. Jalostetut rukiit tuottavat yleensä paremman sadon, mutta maatiaiskasvit ovat varmempia aikaa myöten.
Viljelijän työ ei suinkaan vielä tänään loppunut: on siirrettävä riiheen kuivumaan, puitava tavalla tai toisella, puhdistettava akanoista, jauhettava. Jumalanviljaa, sanottiin, ei leipäpalastakaan saanut heittää pois.
Teksti: Pirjo Järvenkylä
elo 17
Sataman Kioski
Sataman Kioski Klamilan kalasatamassa palveli jälleen koko kesän niin vierasvenelaiturissa vierailevia veneilijöitä kuin maateitse tulevia matkalaisia, sekä tietysti kyläläisiä. Kahvia, pullaa, jätskiä ja limua oli tarjolla viikon jokainen päivä.
Tänä kesänä Kioskissa asiakkaita palveli Emilia Peltoheimo reippaalla ja iloisella asenteella. Emilian työtehtäviin kuului asiakaspalvelun lisäksi kahvin keitto, siivous sekä myös veneilijöiden sauna- ja suihkutilojen yleisen siisteyden ylläpito. Nuori nainen vakuutti että kaiken ehtii kyllä tehdä hyvin yhden työpäivän aikana. Kesätyöpaikka kioskissa oli Emilialle mieluisa, iltapäivä painotteiset työajat sopivat urheilevan nuoren aikatauluun ja palkka oli hyvä lisä opiskelijabudjettiin.
Asiakkaita riitti mukavasti joka päivälle, kauniina aurinkoisena kesäpäivänä terassi täyttyi kahvittelijoista, mutta kyllä janoisimmat löysivät perille myös hieman sateisenpanakin päivänä. Väkeä kävi ympäri Suomea mm. Raumalta purjehtien, unohtamatta kansainvälisiä vierailijoita. Kaukaisin vene Klamilaan purjehti Saksasta.
Maateitse tulleita vierailijoita kiinnosti kahvin lisäksi myös satamassa sijaitsevat muistomerkit.
Upeat maisemat, ystävällinen palvelu ja tuore kahvi, toisin sanoen Sataman Kioski on täydellinen paikka käydä nauttimassa iltapäiväkahvit!
huhti 18
Pääsiäiskahvitus ja arpajaiset Kylätupa Ronkulissa 17.4.2019
Jo useana vuonna järjestetyt, perinteeksikin muodostuneet pääsiäiskahvitus sekä arpajaiset keräsivät mukavasti väkeä pitkin päivää Kylätupa Ronkuliin. Ensimmäiset vieraat saapuivat jo heti ovien auettua kahvin houkutteleman tuoksun siivitteleminä ja pian kahvipöydän äärestä kuuluikin mukavaa puheensorinaa.
Vieraita tuli niin omasta kylästa kuin naapuripitäjästäkin ja kuulumisia oli mukava vaihtaa kahvikupposen ja Ripatin herkkullisen rahkapiirakan kera, myös gluteenitonta/maidotonta Mikin leipomaa kääretorttua oli tarjolla. Paljon muisteltiin menneitä, mutta toisaalta jaettiin sisustusideoita, haasteltiin remonteista ja nousipa esille myös ketoosidieetti. Toisin sanoen päivän mittaan käytiin paljon hyvin toisistaan poikkeavia mielenkiintoisia keskusteluja ja mikä sen mukavampi tapa onkaan aikaa viettää.
Kahvittelun ja jutustelun lomassa ostettiin paljon arpoja, olivathan arpajaisvoitot varsin houkuttelevia. Käsityöläiset olivat lahjoittaneet omia tuotteitaan arpajaisvoitoiksi joita täydennettiin mm. erilaisilla pääsiäisaiheisilla herkuilla ja käyttötavaroilla. Arpajaisista saaduilla tuotoilla tuetaan Kylätupa Ronkulin toimintaa ja mahdollisuutta järjestää jatkossakin mukavia tapahtumia, kuten pääsiäiskahvituksia.
Vilkas päivä huipentui arpajaisiin ja onnelliset voittajat saivat palkintonsa. Näistä iloisista tunnelmista on mukava siirtyä pääsiäisen viettoon ja Klamilan Seutu ry toivottaakin kaikille oikein mukavaa pääsiäisen aikaa!
huhti 15
Olutsilta, Klamilan osasto
Olutsilta yhditys on perustettu vuonna 1995 Helsingissä ajatuksena yhdistää ihmisiä jotka ovat kiinnostuneet Suomen ja Viron sekä muiden Baltian maiden kulttuurista, oluesta, olutkulttuurista tai kaikista näistä. Klamilan osasto perustettiin vuonna 2009. Jäseniä Olutsillassa on yhteensä runsaat kolmesataa Suomessa ja Virossa, Klamilan osastossa noin kolmisenkymmentä.
Klamilan Olutsilta kokoontuu kuukausittain, aina joka kuukauden toisena lauantaina baari Kujansuussa, Klamilassa. Tapaamisten teemat vaihtelevat tämän päivän polttavimmista aiheista aina historiallisiin aiheisiin ja kaikkeen siltä väliltä. Toisinaan tapaamisiin kutsutaan vierailevia luennoitsijoita eri aihealuiden asiantuntijoista. Luentoja on pidetty niin ikään kirjallisuuden saralta kuin puusuksistakin aina paikallisen olutpanimon toiminnan esittelyyn sekä oman kunnan tilannekatsaukseen. Nämä tapaamiset ovat kaikille avoimia ja niistä tiedotetaan paikallislehdissä ja facebookissa.
Klamilan Olutsilta on aktiivisesti mukana erilaisissa tapahtumissa kotikulmilla ja tekee yhteistyötä muiden paikallisten yhdistysten kanssa. Vappuaaton perinteeksi Olutsillalle on muodostunut Vappujuhla johon kuuluu Uuno Klamin patsaan baskerin passaus, lauluineen ja runoineen Klamilan kirkon edustalla. Perinteeksi on myös muodostunut joka vuotinen “vuoren valloitus”. Viimeisimpänä kohteena oli Lantviikin vuori kalasataman vieressä jonka huipulla kuultiin esitelmä niin itse vuoren kuin siellä sijaitsevan hyppyrimäen sekä Hailikisojenkin historiasta. Toisinaan saatetaan lähteä vaikkapa sieniretkelle.
Klamilan Olutsilta tarjoaa jäsenilleen paljon kokemuksia ja elämyksiä ja seuran jäsenyyttä voi hakea kuka tahansa täysi-ikäinen. Jäsenhakulomakkeita saa Klamilan Kylätupa Ronkulista. Olutsilta -Klamilan osasto facebook sivuilta löytyy paljon ajankohtaista tietoa ja tunnelmakuvia seuran toiminnasta.
huhti 10
Klamilan ja ymp. vpk:n liikenneonnettomuusharjoitukset Klamilassa 2.4.2019
Klamilan vpk:lle saapui huhtikuun ensimmäisenä tiistai iltana kymmenkunta vapaapalokuntalaista harjoittelemaan Miehikkälän monitoimiyksikön johdolla liikkenneonnettomuudessa toimimista. Monitoimiyksiköstä paikalla olivat palomies Joonas Malinen ja ensihoitaja Antti Jakonen.
Monitoimiyksikössä työskentelee aina pelastaja Kymenlaakson pelastuslaitokselta sekä hoitotason ensihoitaja Kymenlaakson sairaanhoitopiiriltä. Tällä hetkellä heidän autonaan toimii ambulanssi, joka on varusteltu normaalien ambulanssivarusteiden lisäksi myös ensisammutusvälineillä, kuten esimerkiksi heitinsammuttimella sekä raivauskalustolla ja pintapelastusvälineillä. Uusi, juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu auto on tulossa käyttöön hieman myöhemmin. Yksikön toiminta alkoi vuoden alussa asemapaikkanaan Miehikkälän paloasema ja sen tarkoitus on hoitaa kiireellisiä ensihoitotehtäviä, sekä osallistua alueen kaikkiin pelastustehtäviin välittömällä lähtövalmiudella ympäri vuorokauden.
Ilta aloitettiin kahvipöydän äärellä jutustelulla ja tutustumisella, kerrottiin molemmin puolin omista keikoista ja kokemuksista. Pohdittiin kuinka yhteistyö onnettomuuspaikalla sujuisi parhaiten , koska usein ensimmäisenä onnettomuuspaikalle täällä meilläpäin “syrjäseudulla” ehtii vpk sekä nyt tuo uusi monitoimiyksikkö. Joonas ja Antti esittelivät myös kuinka tavalliseen ambulanssiin, joka toimii nyt siis väliaikaisena ratkaisuna, oltiin saatu mahdutettua ensisammutus- ja pelastustarvikkeita.
Sitten päästiin tositoimiin! Vpk oli saanut lahjoituksena romuksi menevän auton harjoitusta varten ja uhrina toimi vieraileva tähti Virojoen vpk:lta, haalareista ja pallosta valmistettu nukke. Tätä pallopäätä ryhdyttiin yhteistuumin pelastamaan.
Ensimmäiseksi autosta tehtiin virraton avaamalla konepelti rautakangen avulla auki ja irrottamalla akun miinusmerkkinen johto. Tässä kohtaa keskusteltiin aiheuttaisiko virran päällä oleminen kuitenkaan niin suurta vaaraa, että toimenpiteeseen olisi järkevää ryhtyä heti ensimmäisenä. Potilaan luokse pääseminen ja auttaminen on kuitenkin se ensisijainen tehtävä. Tähän ryhdyttiinkin seuraavaksi harjoittelemalla ikkunapiikin käyttöä. Työkalu on kovin pienen ja mitättömän näköinen kapistus, mutta sitäkin tehokkaampi, ikkuna rikkoutuu sen avulla silmän räpäyksessä. Ikkunapiikkiin oli yhdistetty turvavyöleikkuri, jonka avulla turvavyö katkaistiin vaivattomasti. Testiin pääsi myös ikkunateippi joka ehkäisee kätevästi lasinsirujen leviämisen joka paikkaan, esimerkiksi potilaan päälle.
Erityisen tärkeää liikenneonnettomuus paikalla on lisäonnettomuuksien estäminen muun liikenteen ohjauksella sekä turmapaikan turvallisuuden varmistaminen. Onnettomuustilanteessa laukeamaton turvatyyny muodostaa vaaratilanteen. Vahingossa tapahtuva turvatyynyn laukeaminen voi aiheuttaa vakavia vammoja sekä pelastajalle että uhrille, tästä syystä ratin päälle laitettiinkin suoja vaaran välttämiseksi.
Kun edellä mainitut toimenpiteet oli ripeästi hoidettu päästiin potilaan luokse antamaan ensiapua. Tosi tilanteessa ensihoitaja olisi tästä eteenpäin kaiken aikaa potilaan luona, samoin pelastaja jos potilaan kunto niin vaatii. Jos tilanne ei olisi niin kriittinen ja ensihoitaja kykenee yksin varmistamaan potilaan turvallisuuden voisi pelastaja ryhtyä jo toimimaan lisäapua odottaessa, esimerkiksi irrottamaan ajoneuvon ovea, kattoa tms. mistä potilas saataisiin parhaiten turma-autosta ulos.
Harjoituksissa irrotettiinkin seuraavaksi kuljettajan puoleinen ovi yhdistelmälevittimen ja puukkosahan avulla, jonka jälkeen ryhdyttiin rankalaudan avulla siirtämään potilasta autosta ulos. Loukkaantunutta potilasta siirrettäessä on ehdottoman tärkeää välttää turhaa potilaan liikuttelua, joka voisi pahentaa vammoja. Tässä harjoitustilanteessa potilas saatiin onnistuneesti pelastettua autosta.
Lopuksi harjoiteltiin vielä auton katon irrottamista ja turvallisesti pois paikaltaan siirtämistä.
Harjoitukset olivat kaikin puolin varsin onnistuneet. Toisin sanoen voimme liikkua liikenteessä turvallisin mielin, tietysti VÄLTTÄEN onnettomuuksia, mutta toisaalta tietäen että hädän hetkellä meitä on auttamassa joukko ammattitaitoisia ihmisiä.
maalis 15
Klamilan Nuorten talon voimailusali
Kaikki sai alkunsa kun nuori, nyttemmin jo em-tasollakin menestyneesti kilpaillut Pauli Kouki, aloitti voimanosto harrastuksensa. Harrastuksen edetessä myös vaatimustaso kasvoi ja vanhempien autotalli alkoi käymään pieneksi uusien voimailulaite hankitojen myötä. Niinpä ryhdyttiin etsimään uutta sopivaa tilaa , mikä löytyi tuolloin Virolahden kunnan omistuksessa olleesta Pyölintalon alakerrasta. Pyölintalolla voimailusali kulki nimellä Voipe ja siellä nostettiin rautaa useamman vuoden ajan kunnes kiinteistö myytiin yksityiselle henkilölle ja voimailusali siirtyi Klamilan Nuorten talon tiloihin, noin kaksi vuotta sitten.
Voimailulaitteita salilta löytyy ristikkäistalja jossa on ylä- ja alataljat, kyykkyhäkki, tasa- ja vinopenkki, rintatuettukulmasoutulaite, selkä/GHR penkki sekä vapaita painoja. Levytankoja on kahdeksan kappaletta joihin on painoja noin 400 kg edestä, myös penkkipunnerrus on mahdollista. Uusin hankinta on käsipainosarja aina 55kg asti , 2,5 kg välein. Suunnitelmissa on seuraavaksi vanhojen ja jo huonokuntoistenkin kuntopyörän ja crosstrainerin uusinta. Osa voimailusalin laitteista on salin käyttäjien itse hankkimia, osaan on saatu avustuksia eri tahoilta, toisinaan tehdään myös talkootöitä jolla rahoitetaan laitehankintoja.
Nuorten talon voimailusali on avoin kaikille ja salille voi mennä oman aikataulun mukaan ilman vuorovarausta. Voimailusalin käyttö on maksutonta. Tällä hetkellä salia käyttää alle kymmenen henkilöä aktiivisesti, joten mukaan mahtuu hyvin. Ensimmäistä kertaa salille mentäessä on syytä ottaa yhteyttä Pauli Koukiin. Paulilta saat alkuopastuksen laitteiden käyttöön sekä muuta tietoa “talon tavoista”.