Kattilainen

Kattilaisten kylä  sijaitsee läntisessä osassa Virolahtea. Kylällä on yhteistä rajaa Nopalan ja Häppilän kylien sekä Haminan kaupungin kanssa.

Kylä mainitaan vuoden 1544 savuluettelossa, kylässä oli tuolloin Kattilus-niminen isäntä, josta kylä lienee saanut nimensä. Valtatie 7 halkaisee kylän. Sen pohoispuolella Nopalaan johtavan tien varrella on kaksi uudempaa asuinaluetta. Valtatien eteläpuolella, Häppilään ja Klamilaan johtavan tien varrella on vanhaa kyläaluetta. Uusia taloja on Kattilaisille viime vuosina noussut useita ja lapsiperheitä on muuttanut kylään. Monet ovat palanneet sukunsa juurille. Onhan kylä sijaintinsa puolesta hyvällä paikalla -maaseudulla, mutta lyhyen matkan päässä Haminasta. Karjatiloja kylässä ei enää ole, viljaa viljellään vielä kahdella tilalla. Hevosia on kuitenkin useammassa talossa. Nykyään leipä hankitaan käymällä työssä enimmäkseen Haminan ja Kotkan suunnalla. Lisäksi kylällä on yritystoimintaa.

Osa taloista toimii kesäasuntoina. Kesämökkejä on myös kylän lampien rannalla: Likolammella, Mustalla lammella, Vuorilammella ja Luotosella.

Kattilaisilla toimii myös aktiivinen metsästysseura Luoti ry. Seura on perustettu vuonna 1964, eli pian tulee 50 vuotta mittariin. Alkujaan seura oli Häppilän ja Kattilaisten yhteinen. Häppilään perustettiin oma metsästysseura vuonna 1983 ja Luoti on jatkanut toimintaansa kyläläisten ja ulkojäsenten voimin. Seuran metsästysmaja rakennettiin 1968 ja myöhemmin valmistui myös ampumarata. Majalla järjestetään vuosittain hirvikeitot jäsenille, maanomistajille ja-vuokraajille sekä kyläläisille perheineen. Seura on järjestänyt ajokokeita, hirvenhaukkukokeita ja ampumakilpailuja.

Kylän vanhaa VPK:n taloa on ryhdytty kunnostamaan kokoontumis-, juhla- ja harrastuspaikaksi kyläläisille. Kesällä 2013 perustettu Kattilaisten palokunnantalon kannatusyhdistys ry kerää rahaa ja remontoi taloa pienen, mutta innokkaan talkooporukan voimin . VPK:n talolla on ollut viimeksi toimintaa 1980-luvulla, ja sen vuoksi talo oli päässyt huonoon kuntoon. Lähes kaikki ikkunat oli rikottu vuosien saatossa. Onneksi talon hirsirunko on ehjä ja peltikatto on suojannut hyvin taloa.

Kattilainen kuuluu Virolahden Sammon kyläosastoista Haka-osastoon, tähän kuuluvat myös Häppilä ja Riko. Kylältä löytyy valaistu kuntorata, ja sen läheisyydestä vanha kenttä Voimalaakso, jossa on aikoinaan järjestetty yleisurheilukisoja sekä pelattu mm. lentopalloa. Talvisin kuntoradalla on latu. Latuja löytyy peltoja ja metsiä pitkin yhteensä yli 20 km ja ne ovatkin kovassa käytössä. Kattilaisilla on siis hiihtoharrastus edelleen voimissaan. Suomen mestareita on menneiltä vuosilta useampia, mm. Lauri Kattelus ja Pertti Tolsa. Mainittavimmat saavutukset lienevät Hannu Tolsan hiihdossa saavuttamat Suomen mestaruus 15 km:llä  vuonna 1957 ja monet palkintosijat kansainvälisellä tasolla.

(Artikkelin kuva: Marja-Leena Koskela)

1 kommentti

    • Juha Harjunen on 20.8.2016 at 11.27
    • Vastaa

    Mielenkiinnolla seuraan tätä sivua ja sivuston sisällön kehittymistä.

    Helsinkiläisenä lapsuuden maisemat kiinnostavat aina!

Vastaa

Your email address will not be published.