Klamilan ja ymp. vpk:n liikenneonnettomuusharjoitukset Klamilassa 2.4.2019

Klamilan vpk:lle saapui huhtikuun ensimmäisenä tiistai iltana kymmenkunta vapaapalokuntalaista harjoittelemaan Miehikkälän monitoimiyksikön johdolla liikkenneonnettomuudessa toimimista. Monitoimiyksiköstä paikalla olivat palomies Joonas Malinen ja ensihoitaja Antti Jakonen. 

Monitoimiyksikössä työskentelee aina pelastaja Kymenlaakson pelastuslaitokselta sekä hoitotason ensihoitaja Kymenlaakson sairaanhoitopiiriltä. Tällä hetkellä heidän autonaan toimii ambulanssi, joka on varusteltu normaalien ambulanssivarusteiden lisäksi myös ensisammutusvälineillä, kuten esimerkiksi heitinsammuttimella sekä raivauskalustolla ja pintapelastusvälineillä. Uusi, juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu auto on tulossa käyttöön hieman myöhemmin. Yksikön toiminta alkoi vuoden alussa asemapaikkanaan Miehikkälän paloasema ja sen tarkoitus on hoitaa kiireellisiä ensihoitotehtäviä, sekä osallistua alueen kaikkiin pelastustehtäviin välittömällä lähtövalmiudella ympäri vuorokauden.

Ilta aloitettiin kahvipöydän äärellä jutustelulla ja tutustumisella, kerrottiin molemmin puolin omista keikoista ja kokemuksista. Pohdittiin kuinka yhteistyö onnettomuuspaikalla sujuisi parhaiten , koska usein ensimmäisenä onnettomuuspaikalle täällä meilläpäin “syrjäseudulla” ehtii vpk sekä nyt tuo uusi monitoimiyksikkö. Joonas ja Antti esittelivät myös kuinka tavalliseen ambulanssiin, joka toimii nyt siis väliaikaisena ratkaisuna, oltiin saatu mahdutettua ensisammutus- ja pelastustarvikkeita.

Sitten päästiin tositoimiin! Vpk oli saanut lahjoituksena romuksi menevän auton harjoitusta varten ja uhrina toimi vieraileva tähti Virojoen vpk:lta, haalareista ja pallosta valmistettu nukke. Tätä pallopäätä ryhdyttiin yhteistuumin pelastamaan.

Ensimmäiseksi autosta tehtiin virraton avaamalla konepelti rautakangen avulla auki ja irrottamalla akun miinusmerkkinen johto. Tässä kohtaa keskusteltiin aiheuttaisiko virran päällä oleminen kuitenkaan niin suurta vaaraa, että toimenpiteeseen olisi järkevää ryhtyä heti ensimmäisenä. Potilaan luokse pääseminen ja auttaminen on kuitenkin se ensisijainen tehtävä. Tähän ryhdyttiinkin seuraavaksi harjoittelemalla ikkunapiikin käyttöä. Työkalu on kovin pienen ja mitättömän näköinen kapistus, mutta sitäkin tehokkaampi, ikkuna rikkoutuu sen avulla silmän räpäyksessä. Ikkunapiikkiin oli yhdistetty turvavyöleikkuri, jonka avulla turvavyö katkaistiin vaivattomasti. Testiin pääsi myös ikkunateippi joka ehkäisee kätevästi lasinsirujen leviämisen joka paikkaan, esimerkiksi potilaan päälle.

Erityisen tärkeää liikenneonnettomuus paikalla on lisäonnettomuuksien estäminen muun liikenteen ohjauksella sekä turmapaikan turvallisuuden varmistaminen. Onnettomuustilanteessa laukeamaton turvatyyny muodostaa vaaratilanteen. Vahingossa tapahtuva turvatyynyn laukeaminen voi aiheuttaa vakavia vammoja sekä pelastajalle että uhrille, tästä syystä ratin päälle laitettiinkin suoja vaaran välttämiseksi.
Kun edellä mainitut toimenpiteet oli ripeästi hoidettu päästiin potilaan luokse antamaan ensiapua. Tosi tilanteessa ensihoitaja olisi tästä eteenpäin kaiken aikaa potilaan luona, samoin pelastaja jos potilaan kunto niin vaatii. Jos tilanne ei olisi niin kriittinen ja ensihoitaja kykenee yksin varmistamaan potilaan turvallisuuden voisi pelastaja ryhtyä jo toimimaan lisäapua odottaessa, esimerkiksi irrottamaan ajoneuvon ovea, kattoa tms. mistä potilas saataisiin parhaiten turma-autosta ulos.

Harjoituksissa irrotettiinkin seuraavaksi kuljettajan puoleinen ovi yhdistelmälevittimen ja puukkosahan avulla, jonka jälkeen ryhdyttiin rankalaudan avulla siirtämään potilasta autosta ulos. Loukkaantunutta potilasta siirrettäessä on ehdottoman tärkeää välttää turhaa potilaan liikuttelua, joka voisi pahentaa vammoja. Tässä harjoitustilanteessa potilas saatiin onnistuneesti pelastettua autosta.
Lopuksi harjoiteltiin vielä auton katon irrottamista ja turvallisesti pois paikaltaan siirtämistä.

Harjoitukset olivat kaikin puolin varsin onnistuneet. Toisin sanoen voimme liikkua liikenteessä turvallisin mielin, tietysti VÄLTTÄEN onnettomuuksia, mutta toisaalta tietäen että hädän hetkellä meitä on auttamassa joukko ammattitaitoisia ihmisiä.

Ambulanssin takaosasta löytyy mm.pintapelastustarvikkeet sekä yhdistelmälevitin ja puukkosaha.

Kuva 2 / 15

Vastaa

Your email address will not be published.