Tammikuun tulet tulivat jäädäkseen?

Elina Peltoheimo, Eveliina Peltoheimo, Emilia Peltoheimo ja Oona Suni lämmittelivät paljussa avantouintien välissä.

Elina Peltoheimo, Eveliina Peltoheimo, Emilia Peltoheimo ja Oona Suni lämmittelivät paljussa avantouintien välissä.

Rajan Reippaat huolehtivat perjantain ruokatarjonnasta. Kuvassa makkaraa myyvät Arvi Ojala ja Eemeli Kurko.

Rajan Reippaat huolehtivat perjantain ruokatarjonnasta. Kuvassa makkaraa myyvät Arvi Ojala ja Eemeli Kurko.

Klamilan kaamos sai tuikahduksen valoa, kun talven selän katkaisi kolmipäiväinen tapahtuma Tammikuun Tulet. Lapsiystävällistä ohjelmaa järjestettiin talkoovoimin paikallisten yhdistysten ja kyläläisten kesken. Järjestäjien visioimat, lyhdyin valaistut pulkkamäet jäivät kuitenkin haaveeksi, kun juuri ennen tapahtumaa lumi suli loskaksi. Se ei silti vauhtia vesittänyt.

Projekti toteutettiin ilman rahoitusta, yhteisestä tahdosta saada Virolahden talveen enemmän tapahtumia. Talkoisiin osallistuivat Klamilan Veto, vpk:n ensivastetoiminta, Huurteiset Uimarit, partiolaisten Rajan Reippaat, seurakunta, kunta, päiväkoti, koulu, ja joukko yksityishenkilöitä. Ohjelmaa riitti koko viikonlopulle 29.-30.1.

tt5iso

Mäkimajalle toivottiin enemmän lunta.

tt6iso

Partiolaiset yöpyivät koulun pihalla puolijoukkueteltassa. Kipinävuoroissa pysyttiin, ja moni olisi mielellään jatkanut aamu-unia pidempäänkin.

 

Kolme päivää talvilajeja

Tapahtumia löytyi monesta pisteestä ympäri Klamilaa. Perjantain ohjelma keskittyi koululle ja kirkolle, valaistun luistinradan ja musiikin äärelle. Illan hämärtyessä Rajan Reippaat partiolaiset pystyttivät puolijoukkueteltan koulun pihalle, esittelivät toimintaansa ja viettivät yön teltassa. Kostea ja liukas keli sai ehkä osan yleisöstä pysymään kotona, mutta koulun pihalle kokoontui silti n. 70 ihmistä viettämään iltaa. Vain pari uskalsi luistella, mutta viereinen lumikenttä sentään houkutti leikkiviä lapsia.

Kahdeksalta myös jäälle saatiin vilskettä, kun partiolaiset vetivät yleisölle avoimen tossupallo-ottelun.

Samaan aikaan kirkossa, tien toisella puolella, järjestettiin seurakunnan askartelupaja kaiken ikäisille. Lämmin tunnelma, värit ja kuuma kahvi vetivät talon täydeltä väkeä.

Tapahtuman kokonaisuutta väritti myös lasten taidenäyttely, joka oli ihailtavissa koulun ikkunoissa koko viikonlopun. LED-valoin koristellut kollaasit loihtivat lumisia maisemia, ja näyttelyyn oli selvästi panostettu.

Lauantain ohjelma kärsi lumen puutteesta enemmän. Hiihtomajan tuntumaan suunniteltu Vedon rekiajelu jouduttiin perumaan, ja mäenlasku jäi pienimuotoiseksi. Vain muutama uskaltautui pulkkamäkeen. Tunnelma mäkimajalla oli kuitenkin mukava, ihmisten seurustellessa ja grillatessa makkaraa. Tarjolla oli kunnan liikuntaneuvontaa, ja lumikenkiäkin päästiin kokeilemaan. Kivenheiton päässä satamassa, Huurteiset Uimarit tarjosivat mahdollisuuden avantouintiin. Sauna kävi kuumana ja paljusta kurkki iloisia naamoja.

Nelli Lähdeaho, Ninni (2 v) ja Ulla Niku-Paavo löysivät tekemistä koko viikonlopulle.

Nelli Lähdeaho, Ninni (2 v) ja Ulla Niku-Paavo löysivät tekemistä koko viikonlopulle.

Torilla liukasteltiin ja juotiin kaakaota.

Torilla liukasteltiin ja juotiin kaakaota. Väkimäärä vaihteli kourallisen ja kolmen kourallisen välillä.

Kaakao kelpasi torilla

Sunnuntaina pidettiin vielä talvimarkkinat Klamilan torilla. Ilma oli kirkas ja maa liukas. Väkimäärä vaihteli kourallisen ja kolmen kourallisen välillä, myyjiä oli kahdeksan, lohi savusi ja madetta nyljettiin.

Talkoolainen Leena Ballester keräsi varoja ensivastetoiminnan hyväksi pitämällä kahvikojua.

-Hittituote oli se kaakao, sitä meni eniten. Väkimäärään nähden ihan kivasti, tosin olisi väkeä saanut olla enemmänkin, Ballester sanoo. -Tammikuun tulet sai hyvän vastaanoton, vaikka sää oli mitä oli, ja osa ohjelmasta piti perua. Tapahtumasta jäi hyvä mieli, ja on ihan mahdollista, että ensi vuonna yritetään uudestaan.

Helsinkiläinen Nelli Lähdeaho oli vierailulla anoppilassa Klamilassa, ja Tammikuun Tulet sattuivat juuri sopivaan aikaan. Hän osallistui lastensa (Ninni 2 v, Niilo 4 kk) kanssa tapahtumiin kaikkina kolmena päivänä.

-Ninni tykkäsi eniten askartelupajasta. Hän puhui siitä koko viikonlopun ja soitti isillekin, että on askarrellut hänelle nappikortin, Lähdeaho sanoo.

Ninnin tutkiessa Kylätuvan värikkäitä esineitä, Lähdeaho ja tuleva anoppi Ulla Niku-Paavo kertovat perheensä viikonlopusta. Poniajelun peruuntuminen oli lasten kannalta pettymys, mutta tekeminen ei loppunut kesken.

-Kaksivuotias kaipaa tekemistä koko ajan. Täällä on onneksi saanut jatkuvasti mennä tapahtumasta toiseen. Kaiken jälkeen Ninnille on uni hyvin tullut iltaisin.

-Kiva, että tämmöisiä järjestetään talvisinkin. Kylä pysyy elävänä, Niku-Paavo sanoo.

(Teksti ja kuvat: Juhani Pyrhönen)

tt7iso

Seurakunnan askartelupaja sai paljon osallistujia.

DSC_0027

Teltta nousi jouhevasti työnjohtajan valvonnassa.

DSC_0112

Tukijoukot kannustamassa partiolaisia.

Kymärin toimittaja tähtäilee torilla.

Kymärin toimittaja tähtäilee torilla.

Märkä maa ei menoa hidasta.

Märkä maa ei menoa hidasta.

Peltolan Seppo nylki mateen.

Peltolan Seppo nylki mateen.

Lammasmakkaraa ja rukkasia.

Lammasmakkaraa ja rukkasia.

Vilu karkotettiin kaakaolla.

Vilu karkotettiin kaakaolla.

Makkara paistui myös mäkimajalla.

Makkara paistui myös mäkimajalla.

Ensivasteyksikön herkkuja.

Ensivasteyksikön herkkuja.

DSC_0822

Lasten taidenäyttelyä koululla.

DSC_0767

DSC_0781

DSC_0796

DSC_0835

DSC_007966_eskarit

DSC_0807a