Kesätorin avajaispuhe 6.6.2014

Sisko Ukkola-Parosen puhe kesätorin avajaisissa 6.6.2014

Arvoisa toriyleisö!
Ensimmäiseksi haluaisin kiittää Klamilan Seutu Ry:tä hyvästä työstä torialueen kehittämiseksi ja niitä lukuisia talkoohenkisiä klamilalaisia, jotka ovat saaneet nämä hienot katokset aikaan.

Mikä täällä on torikauppaa tehdä vaikka sateella. Katokset ovat hienot ja sopivat maalaismaisemaan hyvin.

Virolahti ja Klamila mainitaan jo 1336 olevissa asiakirjoissa kun Pietari Joninpoika myönsi tallinnalaisille oikeuden käydä kauppaa kolmessa linnalääninsä kaupungissa: Viipurissa, Vehkalahdella ja Virolahdella. Huomatkaa että jo silloin puhuttiin kaupungista ja ensimmäisiä suuria kauppapaikkoja on ollut Vaalimaan joen suulla sekä Rämsäkaupungissa eli nykyisen pääkirkkomme paikkeilla. Eivät ne entisajan ihmiset olleet ollenkaan väärässä sillä nyt on jo rakenteilla kovaa vauhtia suuri “kaupunki” Vaalimaalle. Tulevina vuosina paikka tarjoaa mitä erilaisempia ostoselämyksiä sekä niitä kauan kaivattuja työpaikkoja kuntaamme.

Rantatie Turusta Viipuriin tai päinvastoin toi harmittomat kulkijat, postin, vierailijat sekä kauppiaat tänne rannikkoseudulle. Alue kehittyi ja väkiluku kasvoi. Kuitenkin se taantuma kulki entisaikaankin ja näin asutuksen kehitys pysähtyi useiksi vuosisadoiksi. Näin voidaankin päätellä, että Kalfjerdin eli Klamilan alueella on kauppaa käyty jo 1300- tai ainakin 1500-luvulta asti. Alueen muutkin kylät kuten Häppilä, Flånkarböle eli Länsikylä ja Virojoki mainitaan vilkkaan kaupankäynnin paikkoina.

Toritoiminta näin kesäisin on Klamilassa tuttua jo sukupolvien ajan ja tänne kokoonnutaan kertomaan kuulumiset, tapaamaan tuttuja niin kyläläiset kuin runsas määrä kesäasukkaita.

Torille voi tulla myymään omia tuotteita kuka tahansa, toripaikkamaksukin on kohtuullinen, arpajaispalkinto illan päätteeksi pidettäviin arpajaisiin.
Tavara ja kuulumiset vaihtavat vilkkaasti omistajaa ja samalla nautitaan Klamilan seudun eri yhdistysten talkoilemat torikahvit.

Klamila on kuntamme toinen kyläkeskus Virojoen lisäksi ja pitää sisällään vilkasta yhdistystoimintaa ja tapahtumia. Kunnan taholta olemme saaneet tänne uuden koulun, joka on historiallinen tapahtuma nykypäivänä. Klamila on lähellä Haminaa ja näin työssäkäyntialueen ja uusien kuntalaisten muuttoliikkeen toivotaankin löytävän toisensa.

Julistan torikauden 6.6.-15.8.2014 avatuksi, oikein hyviä kauppoja ja hyvää kesää kaikille!

Vastaa

Your email address will not be published.