Takalan luomutila

Tuohimalkakattoinen lato.

Takalan luomutila sijaitsee Järvenkylän kauniissa maisemissa Museotien tuntumassa. Tila on ollut toiminnassa 1930-luvulta alkaen ja viimeiset neljä vuotta luomuviljelyn piirissä. Päätuotantosuuntina ovat tällä hetkellä luomuviljan ja luomuryvässipulin viljely. Isäntänä toimii Lauri Takala.
Toiminta on pienimuotoista ja tähtää erikoistuotteiden viljelyyn. Tilalla ylläpidetään ja viljellään kahta maatiasryvässipulia (Lappeenrannan ja Paiholan kannat), Miehikkälän Järvenkylästä peräisin olevaa maatiaisohra Arvoa, tilan omaa maatiasruis Hermannia sekä noin viittätoista vanhaa perunalajiketta. Vanhat lajikkeet sopivat ominaisuuksiltaan hyvin luomuviljelyyn, mutta sekä viljelyssä että etenkin tuotteiden markkinoinnissa on vielä paljon kehitettävää.

Erikoisviljelyn lisäksi tilalla on panostettu huomattavasti sekä rakennetun kulttuuriympäristön että perinteisen karjatalouden tuottamien perinnebiotooppien elvyttämiseen ja vaalimiseen. Perinnebiotooppien hoitoon saadaan korvaamatonta tukea naapurin lypsykarjatilalta. Kokemuksia esimerkiksi erilaisten perinteisten kattoratkaisujen (tuohimalka- ja pärekatot) ja riukuaidan valmistuksesta ja käytöstä sekä niittyjen, ketojen ja hakamaiden perustamisesta, kunnostamisesta ja hoidosta jaetaan mieluusti.

Tilan maatiaistuotteita voi ostaa suoraan tilalta, kunhan ensin soittaa ja sopii ajankohdan. Myös Klamilan kylätupa Ronkulissa on ajoittain myytävänä ryvässipulia ja ruisjauhoa.
Pyynnöstä voidaan myös suorittaa pienimuotoisia sahaus- ja höyläysurakoita sekä valmistaa erikoispuutuotteita yksilöllisiin tarpeisiin. Myös päreiden valmistus on mahdollista.

Yhteystiedot:
Lauri Takala
044 920 6028
lauritakala@hotmail.com
Järvenkyläntie 18, 49860 Klamila

Takalan luomutila

Kuva 1 / 6

Vastaa

Your email address will not be published.