Maitotila Vanha-Olli, Harri ja Tuula Olli

Vanha-Ollin maitotila sijaitsee Häppilän kylässä peltojen ympäröimänä. Tila on ollut Ollin suvulla jo vuodesta 1669 lähtien 10 sukupolven ajan. Nyt tilaa ovat isännöineet Harri ja Tuula Olli vuodesta 1993 alkaen.

Lehmät

Tilan lehmät ovat rodultaan ayrshirejä muutamaa holsteinia lukuun ottamatta . Lypsäviä lehmiä on 30-40 välillä, aina hieman vaihdellen . Esimerkiksi lopputiineyden aikana lehmää ei enää lypsetä , vaan se laitetaan umpeen reiluksi kahdeksi kuukaudeksi ennen poikimista.
Lehmiä lypsetään kahdesti päivässä, aamuin illoin. Kesäisin lehmät viettävät päivät ulkona laitumella lypsyjen välissä, yöt navetassa. Talvisin lehmät ovat navetassa, jossa ne liikkuvat lypsyasemalle aamuin illoin. Lehmät totutetaankin vasikasta asti talutukseen ja ihmisen käsittelyyn , joten aikuisena niitä on helpompi hallita. Lehmien ruokavalio koostuu pääosin säilörehusta. Lisäksi tarjotaan litistettyä vehnä-kaura seosta , rypsistä jalostettua valkuiaisrehua, kivennäistä ja kuivaa heinää. Säilörehut, viljat ja heinät saadaan omilta pelloilta.

Asiantuntevalla jalostuksella pyritään takaamaan lehmälle mahdollisimman terve ja pitkä elämä sekä tietysti myös hyvä maitotuotos.Onnistuneesta jalostuksesta oiva esimerkki on Vanha-Ollin Vuokko joka on syntynyt vuonna 2006 ja on edelleen hyvinvoiva lypsävä lehmä korkeasta 12 vuoden iästään huolimatta.

Tilalla on kaksi työlinjaista bordercollie-rotuista paimenkoiraa jotka auttavat isäntäväkeä lehmien siirtelyssä niin ulkona kuin sisälläkin. Hyvin koulutetuista koirista on korvaamaton apu. Tilan neljä lammasta onkin hankittu juuri koirien koulutusta varten, koska lampaat ovat jo kokonsakin puolesta lehmiä hieman helpompia paimennettavia.

Kanat

Kanoja Vanha-Ollin tilalta löytyy reilut 30, ne ovat Nick Brown rotuisia ja munivat ruskeita munia. Kanoille tarjotaan kauraa ja teollista kananrehua. Kanala on lattiakanala jossa kanoilla on reilusti tilaa liikkua ja kuopsutella.

Vanha-Ollin tilalla panostetaan erityisesti eläinten hyvinvointiin, koulutukseen ja hyvään kohteluun, ovathan ne Harrille ja Tuulalle työtovereita. Navetassakin käydään vähintään neljä kertaa päivässä varmistamassa että kaikki on hyvin. Ja hyvinvointi kyllä näkyy eläimissä niin ulospäin kuin luottavaisuudessa ihmistä kohtaan.

Myynti

Maitoa ja ternimaitoa sekä kananmunia on ostettavissa suoraan tilalta. Ensin on hyvä soittaa ja sopia hakuaika ja näin varmistaa että isäntäväkeä on paikalla ja tuotteita saatavilla.
Vanha-Ollin tilalta saa myös polttopuuta, hevosheinää , paalausurakointia, lautasmuokkausta sekä kivenlouhintaa . Näidenkin tuotteiden ja palvelujen ostosta sovitaan puhelimitse etukäteen.

Uutta sukupolvea, Pähkämö joka on kuvaushetkellä 13 vuorokauden ikäinen. Vanha-Ollin tilalla lehmien suvut ovat tarkasti merkittyjä ja nimettyjä. Pähkämö kuuluu kukkaissukuun.

Kuva 1 / 5

Vastaa

Your email address will not be published.